Дали да користите заштитен фактор и кога не се сончате? Колку е важен SPF?

Како што се приближуваат потоплите месеци, SPF станува сè поважен да се вклучи во дневната рутина за нега на кожата. Додека кремот за сончање треба да биде главен производ во текот на целата година за заштита од штетните УВ зраци на сонцето, пролетните и летните месеци честопати доаѓаат со повисок УВ индекс. Ова значи дека УВ зраците се најмоќни во текот на денот, а вашата кожа е изложена на најголем ризик од оштетување од сонцето. Постојат некои основни што треба и не треба кога станува збор за заштита од сонце и севкупна заштита од сонце што секој треба да ги има на ум пред да ги нанесете производите со заштитен фактор.

Користете заштитен фактор од најмалку 30

Како што знаеме, SPF помага да се заштити нашата кожа од штетните зраци на сонцето. Колку е поголем SPF, толку е поголема вашата заштита. SPF 30 е минималниот број што треба да го барате во кремот за сончање или затемнетиот навлажнувач за да ја заштитите вашата кожа – ова ниво на заштитен фактор може да блокира приближно 96,7% од UVB зраците. Иако е добро да се користат производи кои имаат заштитен фактор, како што се фундаментите кои имаат заштитен фактор 15, важно е да поставите посилен заштитен фактор одоздола за да се обезбеди подобра заштита.

Користете заштитен фактор ако користите ретинол и/или витамин Ц

Ако користите третмани како ретинол (витамин А) во текот на ноќта или витамин Ц во текот на денот, неопходно е да додадете SPF во вашата дневна рутина. Ретинолот и витаминот Ц ја зголемуваат чувствителноста на кожата на сонце, инаку позната како фотосензитивност. Вградувањето на заштитен фактор во вашата утринска линија за нега на кожата ја гарантира ефикасноста на вашите производи против стареење и ја штити вашата кожа од оштетување на сонцето.

Нанесете барем една лажица заштитен фактор на вашето лице

Експертите препорачуваат да нанесете барем една кафена лажица крема за сончање, и повеќе доколку е потребно. Треба да ги покривате и очите, ушите и усните, бидејќи целото лице бара заштита, а на нежните области на лицето исто така им треба малку нега. Ако се грижите дали SPF ви е тежок на лицето, размислете да користите лесна опција за да ви го даде потребното ниво на одбрана од штетните УВ зраци.

Не користете заштитен фактор со истечен рок

Задолжително проверете го датумот на истекување и рокот на траење на кремата за сончање. Користењето на истечен заштитен фактор ја минимизира вашата заштита од сонце, но има потенцијал да биде уште поопасно – може да ве изложи на поголем ризик од изгореници отколку да не користите крема за сончање. Исто така, има способност да предизвика акни или друга иритација на кожата. За да спречите тоа да се случи, проверете ги вашите производи со заштитен фактор при отварањето  и следете го датумот на истекување.

Не нанесувајте заштитен фактор само еднаш дневно

SPF треба да биде главен дел од утринската рутина, но не треба да заврши тука – идеално треба повторно да нанесувате заштитен фактор на секои неколку часа за да ја одржите оптималната заштита. Ова не е секогаш идеално за оние што носат шминка, но има одлични опции за повторно нанесување со заштитен фактор што нема да го наруши целото лице. Во овој случај, одлучете се за спреј или пудра SPF за да ја поставите или одржувате вашата шминка додека сеуште нудите заштита.

Остави коментар

Твојата емаил адреса нема да се прикаже.